Avui en dia l’envelliment és un problema de gran importància, i també afectarà al nostre centre. Una bona part dels nostres usuaris actuals ja tenen més de 55 anys, i el nombre de usuaris grans creix cada any. Conscient de les seves diferents necessitats hem muntat un projecte de l’entitat: “Jo també participo”. L’objectiu és que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin un envelliment actiu i digne, que els permeti portar una vida plena, per retardar el màxim possible el seu ingrés en una residencia. Aquest enfocament requereix un espai diferent dels que tenim actualment; tots es dispersen en diferents llocs del poble, que no promou l’eficiència en termes de temps i despeses.

Ens queda clar que necessitem urgentment un sol lloc on podrem oferir tots els nostres serveis i programes i, al mateix temps, oferir una atenció de qualitat a les persones amb discapacitat psíquica durant el seu procés d’envelliment, procurant una vida digna. Un sol lloc on estarem preparats per servir millor a tots i de manera més eficient. Últimament hem localitzat un terreny al nostre poble que compleix els requeriments per poder fer front al nostre desig. Actualment ja estem en converses amb l’ajuntament per la donació d’aquest terreny municipal i un arquitecte per configurar el nostre projecte que haurà d’oferir entre altres un espai d’atenció diürna, un espai residencial i un parell de bungalows per visites familiars. Està ubicat en un entorn natural on també hi haurà espai per guardar animals de granja, un hort ecològic i un petit restaurant ecològic, que coincideix amb els objectius de la nostra entitat. Un lloc per tenir una vida activa i per mantenir la seva autonomia personal, que eventualment pot generar els seus propis ingressos pel centre i pels seus usuaris.

Vist que els nostres ingressos propis no son suficient pel finançament d’aquest impuls, comptem amb donacions i subvencions d’empreses i particulars. Per poder desenvolupar aquest meravellós lloc, depenem del vostre suport i contribució.

 

El Trampolí: un espai de vida comunitària

El nou centre assistencial es construeix en les afores entre el nucli urbà i la natura, en un context ideal per aprendre a cuidar-nos estant en contacte amb el medi ambient i amb les necessitats de la comunitat.

El projecte planteja la creació d’un lloc per al desenvolupament d’una quotidianitat compartida i la inclusió de persones amb diversitat funcional en un model social intergeneracional en què conviuen persones en teràpia ocupacional, en atenció especial de centre de dia i en el centre especial de treball, amb espais d’acollida en llars de tipus “llar-residència”, residència assistida, trastorns de comportament o en habitatges de respir per a necessitats temporals.

 

L’ecologia de les cures

L’ecologia pensada des de les atencions es tradueix en principis de sostenibilitat que inclouen el medi ambient, les persones i la comunitat. Oferint serveis que aporten valors afectius a la societat.

Les activitats diàries es basen en compartir temps amb les cures i el desenvolupament de la creativitat en les arts escèniques, la restauració, el comerç de productes locals, el cultiu d’horts i la cura d’animals.

Oferint activitats d’intercanvi i comerç de proximitat que aporten valor a la societat com la gastronomia mediterrània, el sembrat mitjançant sistemes de permacultura de plantes orgàniques i el santuari d’animals per a l’oci i la teràpia.

L’ètica de les cures es defineix pel valor dels afectes en un esdevenir quotidià i en la coresponsabilitat activa, promovent el respecte per a l’altre i el medi ambient.

L’acció de cuidar aporta a l’ecologia un procés vital d’interdependència entre donar i rebre cures, un ecosofía que integra l’individu en la vida comunitària i en el respecte a la natura intercanviant relacions afectives amb l’entorn.

 

El projecte arquitectònic

Biohabitat Arquitectura i Jordi Caminero lideren un equip de reconeguda experiència en disseny sostenible i bioconstrucció que reuneix arquitectura tècnica, enginyeries i paisatgisme. Un projecte amb les especificacions tècniques necessàries per aspirar a rebre els millors segells de qualitat en sostenibilitat mediambiental, salut i eficiència energètica.

El programa funcional consta d’una zona residencial en un edifici de “llar-residència”, residència assistida i zona per a persones amb trastorns de comportament. Les residències s’agrupen en unitats de convivència de 6 usuaris en sub-grups de 3 que funcionen com habitatges compartits, permetent establir vida en família. Una edificació diferenciada acollirà l’àrea de “respir” destinat al servei residencial temporal d’usuaris, amics i familiars.

El servei de teràpia ocupacional (STO) i el centre d’atenció especialitzada (CAE) estan dissenyats per a la vida diürna, restauració, activitats dirigides i de teràpia entre les quals destaca l’espai per a assajos de teatre.

Els serveis comuns estan distribuïts en zones diferenciades: àrea de cuina connectada amb els menjadors, àrea administrativa i àrea de serveis auxiliars que alberga sales de fisioteràpia, perruqueria i “espai de comiat”.

Les activitats obertes al públic destinades a l’economia circular s’organitzen com un centre especial de treball per a la integració social dels residents: zona d’horts i permacultura, restaurant-botiga i santuari-refugi de cavalls per a l’oci i teràpia.

 

Disseny harmònic i universal

El disseny del projecte és una síntesi entre funcionalitat i ecologia, un disseny funcional i emocional. Una arquitectura orgànica que busca l’equilibri entre emoció estètica i racionalitat constructiva.

Cuidant l’equilibri sensorial i emocional en harmonia amb l’entorn, el cos i el desenvolupament cognitiu mitjançant la regulació de la llum natural i l’acústica; l’ocupació de proporcions geomètriques harmòniques i escales cromàtiques adaptades a sensibilitats diverses.

Promovent salut i inclusió, el disseny millora la mobilitat activa, facilitant l’adaptabilitat i l’accessibilitat funcional a la diversitat sensorial i cognitiva. Potenciant una experiència de l’usuari amb un alt grau d’usabilitat.

 

Sistemes constructius i bioclimàtics

El projecte uneix un disseny contemporani amb elements i tècniques tradicionals “low tech”. En la construcció s’empren mètodes de bioconstrucció amb materials naturals. Terra compactada en parets de tàpia i BTC (blocs de terra comprimida), morters de terra i calç per a acabats de superfícies. Fusta per a estructures, mobiliari i fusteries amb tractaments de protecció ecològics. Cobertes verdes, suro, cel·lulosa i palla per a aïllament tèrmic.

Una construcció de baixa emissió de carboni, control domòtic, aprofitar les aigües pluvials i reciclar les aigües grises. L’eficiència energètica es completa amb l’aportació d’energies renovables mitjançant instal·lacions de geotèrmia, plaques tèrmiques i fotovoltaiques per obtenir un edifici de consum energètic positiu.

 

Paisatge, regeneració i inclusió social

El paisatge es dissenya integrant l’arquitectura en un diàleg entre natura i el nucli urbà. El projecte es planteja com un impulsor de regeneració social i ambiental. Una sostenibilitat que inclou ecologia, benestar individual i inclusió social, millorant l’oferta de serveis de proximitat comunitaris: comerç just, permacultura i la promoció d’activitats d’oci i cultura.