JO TAMBÉ PARTICIPO
“Jo també participo” és un projecte de l’entitat, l’objectiu del qual és que les persones a partir de 62 anys amb discapacitat intel·lectual tinguin un envelliment actiu i digne, que els permeti portar una vida plena, per retardar el màxim possible el seu ingrés en una residència.
Els objectius generals del projecte són:
- Oferir una atenció de qualitat a les persones amb discapacitat psíquica durant el seu procés d’envelliment, procurant una vida digna.
- Procurar, mitjançant un entorn adequat, que la persona amb discapacitat psíquica mantingui el seu ànim i la seva motivació personal, permetent no perdre la seva pròpia identitat.
- Treballar per a que aquestes persones mantinguin el màxim de temps possible les seves capacitats cognitives i físiques.
- Enrederir el seu ingrés en una residència d’ancians, evitant d’aquesta forma els alts costos que això suposa a la societat i oferint una vida activa durant el màxim de temps possible.
- Participació en altres iniciatives i moviments reivindicatius de forma normalitzada.
I els objectius específics del projecte són els següents:
- Oferir a la persona amb discapacitat psíquica durant el projecte d’envelliment la possibilitat de continuar en un entorn normalitzat que li faciliti la interacció i la creació de vincles amb els altres companys més joves.
- Assessorament, informació i orientació a les famílies de persones amb discapacitat psíquica d’edat avançada.
- Procurar la participació de la persona amb discapacitat psíquica en procés d’envelliment en les activitats cognitives i educatives adaptades específicament a les seves condicions tant físiques com psicològiques.
- Treballar per a que segueixin interactuant en la societat, pel que organitzem activitats culturals i d’oci que els permetin la participació i la integració. Un exemple d’això és la seva participació en les representacions de teatre que oferim regularment.
- Ajudar-los a mantenir la seva autonomia personal en les activitats de la vida domèstica tant en el centre com en el pis tutelat durant la vellesa.
Està demostrat que l’envelliment en una persona amb discapacitat intel·lectual és prematur i la ràpida i adequada intervenció, en aquest sentit, juntament a un entorn favorable, manté les seves habilitats cognitives i físiques durant un període de temps més llarg. I obtenint un envelliment actiu els permet portar una vida plena, procurant així traslladar-los el més tard possible a una residència de persones grans.
Cal ser conscients que quant més actiu sigui el procés d’envellir, menor serà també la seva dependència i major el seu aportament a la societat, pel que podran continuar posant a la disposició dels altres les seves capacitats.
No es tracta sols de tenir una activitat en la que passar el dia, sinó, i molt especialment, plantejar desafiaments que els permetin posar en joc les seves habilitats i oferir-los la formació i programes d’intervenció que necessiten per fer-ho amb èxit.